Akkor ez biztosan érdekelni fog.

Tisztázzunk pár olyan alapvető fogalmat, ami mindenkinek hasznos lehet, ha bármilyen print anyag menedzselése a feladata.

Először is a méretek. Alapvetően három féle méretszabványt használunk, amikor valamit bármilyen íves eszközön -tehát a papír ívekre van vágva, már a nyomtatás előtt – nyomtatunk ki. Sarkítva  B méretre nyomunk, A ra vágunk és ez a vágott belefér C be, ha az boríték. A betű után minél nagyobb a szám, annál kisebb a papír mérete (ez sem mindenkinek evidens). Tipikusan pl. A0-A6 ig jelöljük, és a méretarányra jellemző, hogy pl Az A1 az A0 -ból úgy következik, hogy azt a hosszabbik oldalán kettéhajtom a papírt. És így tovább az A6 ig. A pontos méreteket egyébként a papersizes.org lapon is megtaláljátok.

De mi az a “B”? Minek ide egy bővített méret?

Praktikusan azért nyomunk nagyobb papírra, hogy elférjenek a terhelési csíkok, passzerjelek, vágójelek. Ezeket a végleges anyag nyilván nem szerencsés, ha tartalmazza, ezért nyomás után vágjuk kész méretre a papírt.

Digitális nyomatnál a terhelési csíkoknak nem sok értelme van, viszont a kifutó anyagokat mégis csak körbe kell vágni, tehát a vágójelet nem ússzuk meg.

Kifutó: a nyomott felület egészen a lap széléig ér. Mivel fizikailag nem tudunk a lap széléig nyomtatni (mert összekennénk pl a papír másik oldalát), nagyobb ívre nyomtatunk, túlfuttatjuk a grafikai elemeket, felrakjuk a vágójeleket, és kész.

Jó, de hány színnel?

A következő fontos tisztázandó kérdés bármilyen kiadványnál a nyomás technológiája. Alapvetően elmondhatjuk, hogy méret és példányszám függvényében el kell döntsük, hogy digitális, vagy offset technológiát választunk, leginkább CMYK színtérben, tehát 4 szín nyomásban gondolkodva. Általában 5-600 példányig a digitális is megfelelő, e felett már inkább a hagyományos nyomdagép a költséghatékonyabb -ez függ a kiadvány méretétől is, általánosan íves digitális gépen SRA3 a legnagyobb nyomható méret. Az is előfordulhat, hogy az anyag direkt színeket tartalmaz, ami áltálában nem nyomható ki pontosan a CMYK színtérben. Ekkor mindenképp a hagyományos offset technológiát kell válasszuk.

A színek meghatározására a nyomdaiparban a Pantone skálákat használjuk, a Process skála a CMYK nyoméshoz, a Spot skála pedig a direkt szín nyomáshoz nyújt támpontot.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?